torsdag 9 december 2010

Saffransbullar

För mig hör det julen till att baka lussebullar, att baka utan saffran är otänkbart. Hittade ett nytt recept förra året som innehåller kesella, de blir fluffiga och goda när man bakar med det. Receptet hittade jag på ICA.

För att baka ca 30-40 st lussebullar behövs:
50 gr jäst
150 gr smör
5 dl mjölk
250 gr kesella 1%
1/2 tsk salt
2 dl socker
1 gr saffran
16-17 dl vetemjöl special

1 ägg att pensla med
Russin

Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke.
Smält matfettet, häll på mjölken och ljumma degspadet till fingervärme, 37 grader.
Rör ut jästen i lite av degspadet.
Tillsätt resten av spadet, kesellan, saltet, sockret och saffranet.
Rör tills det har löst upp sig.
Arbeta i så mycket av mjölet att degen blir smidig och släpper degbunkens kanter.
Strö lite mjöl över degen.
Låt den jäsa under bakduk till dubbel storlek, 45-60 minuter.

Arbeta degen några minuter i degbunken.
Ta sedan upp den på lätt mjölat bakbord.
Knåda i resten av mjölet.
Baka ut den till saffransbullar.
Lägg bullarna på plåtar medbakplåtspapper.
Låt dem jäsa under bakduk till knappt dubbel storlek, 30-45 minuter.


Pensla med ägg och tryck ner två russin i varje bulle.

Grädda lussebullarna mitt i ugnen i 250 grader, ca 8-10 minuter.


Mums!

1 kommentar:

Tack för ditt besök och din kommentar : )

Related Posts with Thumbnails